REPORTAJ VIDEO| „Mulți spun că în Odesa urmează ceva îngrozitor”. O profesoară din Ucraina, refugiată cu 17 copii orfani în București, descrie ororile războiului

Publicat: 11/04/2022, 12:55
Actualizat: 11/04/2022, 13:08

„Mulți cunoscuți care au rămas acolo au aflat de la militari că în Odesa urmează ceva îngrozitor din partea armatei lui Putin”, mărturisește Larisa Bilous, profesoară de limbă și literatura ucraineană din Odesa.

Sute de mii de copii ucraineni au devenit refugiați de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie. Printre aceștia se numără și copiii din orfelinatele ucrainene, forțați să-și părăsească locul pe care ei îl numeau acasă: centrul de plasament.

17 dintre ei au ajuns la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă dn Sectorul 4 pe 15 martie, însoțiți de Larisa și o altă profesoară, Elena. Aici au parte de îngrijire psihologică, asistență medicală și încearcă să uite de războiul din țara lor. Merg la teatru, la cinema, în parc sau la muzeu și trăiesc cu speranța că țara lor va supraviețui războiului.

Larisa Bilous este profesoară de limba și literatura ucraineană și limba română este specializarea a doua. Femeia de 35 de ani a fost nevoită să-și părăsească țara împreună cu fiica ei de trei ani. Soțul ei a rămas în Odesa.

Ucrainenii părăsesc Odesa de teama unui alt atac

Mulți copii sunt înspăimântați, au rămas în Ucraina și nu știu ce-i așteaptă. Știam că rușii vor să vină, însă nu credeam. Pe 24 februarie, când am auzit bombardamentele am luat-o pe fetiță în brațe și soțul pe băiat. Nu știam ce să fac, apoi am căutat pe internet unde sunt adăposturile să vedem unde ne putem ascunde. Așa am trăit două zile. Ulterior, am plecat la părinții mei pentru că era mai aproape de România. Am stat acolo aproximativ 10 zile și mi s-a propus să merg ca însoțitor cu copiii din regiunea Odesa în România. Nu este o inf0rmație oficială, dar foarte mulți cunoscuți au început să afle, de la militari, probabil că la Odesa urmează ceva strașnic, îngrozitor”, mărturisește Larisa.

O nouă șansă

Viacheslaw a împlinit 18 ani. A fost pentru prima dată când și-a sărbătorit ziua de naștere alături de oamenii pe care i-a cunoscut în urmă cu câteva săptămâni. Prietenii din Odesa îl țin la curent cu situația din țara lui și cel mai mult își dorește să se întoarcă în Ucraina. Pe 3 aprilie rușii au distrus o rafinărie și trei depozite de combustibil din orașul lui Viacheslaw.

Au rămas acasă mama și două surori mai mici. În dimineața zilei de 24 februarie, m-am trezit din cauza zgomotului și nu am mai putut dormi. M-am dus la supermarket să-mi cumpăr mâncare pentru că nu știam ce urmează. Oamenii cărau cât mai multe lucruri pentru că nu știau ce se întâmplă”, mărturisește tânărul.

Trei dintre copii au făcut 18 ani și și-au aniversat ziua aici. Le-am oferit tort, colegii le-au cântat la mulți ani în limba ucraineană pentru a nu simți că sunt departe de prietenii lor”, spune Viviana Anghel, director adjunct DGASPC Sector 4.

Românii nu pot adopta copiii orfani din Ucraina

4,3 milioane de copii au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul războiului. 1,8 milioane de copii au intrat în țările vecine, iar 34.000 au rămas în România. Peste 250 de copii provin din centre de plasament. Adopția lor nu este permisă de către statul ucrainean în această perioadă și, chiar dacă ar fi fost acceptată, există multe alte dificultăți.

Legislația în vigoare nu ne permite să deschidem adopția acestor copii. Ei beneficiază de măsura de protecție temporară în cadrul Centrului de Primiri Urgențe. Beneficiază de absolut toate drepturile ca și copiii români, dar nu li se va deschide procedura adopției”, a precizat Viviana Anghel.

Citește și EXCLUSIV VIDEO| Povestea tinerei refugiate din Ucraina care și-a găsit un loc de muncă în București: „Oamenii o luaseră razna, mergeau în farmacii să-și cumpere medicamente”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×